Vremenska napoved
Spletne kamere
Obratovanje naprav
Snežne razmere
Kje smo
Vse novice
Posebna ponudba

Vrsta namestitve

Prihod:

Št. nočitev:

Promo koda (opcijsko)

Spremeni/Prekini »

Vremenska napoved
Spletne kamere
Obratovanje naprav
Snežne razmere
Kje smo
Vse novice
Posebna ponudba

Vrsta namestitve

Prihod:

Št. nočitev:

Promo koda (opcijsko)

Spremeni/Prekini »

SKI FITNESS: Odgovori na najpogostejša vprašanja 1. del

Do sedaj smo v rubriki SKI FITNESS opisali že kar precej vaj in nasvetov, kako izboljšati svojo pripravljenost in preprečiti neželene poškodbe med smučanjem. V tokratni novički pa se posvečamo odgovorom na najpogostejša smučarska vprašanja. V 1. delu objavljamo 5 najpogostejših vprašanj, ki so jih zastavili smučarji in odgovore nanje.

 

V prihodnjem tednu pa bomo objavili 2. del z novimi 5 vprašanji in odgovori.

 

1. Kako se izogniti bolečinam v palcu ali tako imenovanemu ”smučarskemu palcu”?

Ohranite ravnotežje in se bolečinam v palcu izognite tako, da se ne nagibate preveč nazaj ter ob potencialnem padcu, hitro izpustite palice iz rok, da preprečite, da bi sila palice ob padcu poškodovala vaše palce.

 

2. Včasih me med smučanjem v stopalo zagrabi krč, včasih pa so moja stopala med smučanjem popolnoma v redu. Ker pijem veliko vode, sem prepričana, da krči niso povezani z dehidracijo. Ali obstaja kakšna vaja ali gib, ki bi preprečila krče med smučarsko sezono?

Krči v stopalih med smučanjem so pogosta težava, ki nima veliko opraviti s hidracijo telesa, prav tako vam ne moremo priporočati posebnih vaj, ki bi lahko preprečile krče. Pogosteje je vzrok za težave s krči v stopalih v smučarskih čevljih, ki so pretesni oziroma vam niso prav. Svetujemo, da se v primeru pogostih krčev obrnete na strokovnjaka, ki vam bo svetoval, kakšni čevlji vam bodo najbolj odgovarjali. Za pomoč lahko zaprosite v katerikoli prodajalni smučarskih čevljev, kjer boste skupaj s strokovnjakom izbrali čevlje, v katerih se boste počutili udobno. Na videoposnetku pa si lahko ogledate, kako bi se moral smučarski čevelj prilegati vaši nogi – kliknite TUKAJ.

 

3. Kako naj uravnovesim krepitev štiriglave stegenske mišice in zadnje stegenske mišice ne da bi tvegal poškodbe sprednje križne vezi (kolena)? Koliko vadbe potrebujem med samo sezono, da ne izgubim moči, ki sem si jo pridobil v fitnesu pred začetkom sezone?

Poškodbe sprednje križne vezi, imenovana tudi ACL, so pogostejše, če mišice niso v ravnovesju. Mišično ravnovesje pomeni, da so mišice na eni strani telesa oziroma določenega dela telesa bolj razvite kot na drugi. Najpogosteje se neravnovesja pojavljajo ravno med nasprotujočimi si mišicami tako kot so prednje in zadnje stegenske mišice. Pri gibanju gre zmeraj za kombinacijo več mišičnih skupin, ki skupaj delujejo in sodelujejo. Pomembno je torej, da so mišične skupine enakomerno razvite in fleksibilne. Res pa je, da naša anatomija pogosto ni takšna, da bi vse mišične skupine bile enakomerno razvite. S tem ni nič narobe, dokler ta razlika ni prevelika. Nikar ne izvajajte enolične vaje, ki ne vključujejo vseh mišičnih skupin. Najprimerneje je, da uporabite uravnovešen pristop za pripravo na smučarsko sezono.

 

Glede dodatne vadbe med samo smučarsko sezono pa priporočamo, da le to prilagodite glede na to, kako dolgo in kako pogosto smučate. Načelo, ki ga je dobro pomniti je, da morate biti močnejši kot aktivnost, ki jo izvajate, zahteva. Poškodbe so pogosto posledica pretirane utrujenosti smučarjev, ki se kaže v izgubi ustreznega položaja za smučanje in nezmožnosti presmučati progo učinkovito. Ko začutite utrujenost, si odpočijte, saj boste le tako preprečili poškodbe. Poslušajte svoje telo in vadbo prilagodite svojim potrebam in zmožnostim.

 

4. Kako učinkovito ogreti mišice goleni in meča? Pogosto imam krče v mečih in vnetje pokostnice že po prvem dnevu smučanja.

Najpomembnejša je pravilna diagnoza za bolečine v spodnjem predelu nog. Vnetje pokostnice, ki ga pogosto imenujemo tudi z angleškim izrazom ”shin splints”, je velikokrat posledica prevelikega napora v kratkem času, ne glede na šport, s katerim se ukvarjate. Pravočasna priprava na aktivnost, s katero se boste ukvarjali, je ključnega pomena. Posvetite se vajam za že zgoraj omenjeno mišično ravnovesje, utrjevanju in raztegovanju meč, sprednjega dela golenice, bokov in trupa. Prav tako je dobro preveriti, če vam smučarski čevlji sploh odgovarjajo. V kolikor vam ne, boste pri novih, ustreznih čevljih takoj opazili razliko. Pri smučarskih čevljih, ki niso prave velikosti, morajo mišice nog delati več, gibi so površni in težje izvedljivi. Zaradi prevelikega pritiska čevljev na meča pa boste v spodnjem predelu nog čutili bolečine, ki vam bodo onemogočale pravilno smučanje.

 

5. Kako se naj pripravim na smučarsko sezono, v kateri bom smučala več kot 20 dni?

Najučinkovitejša vadba za veliko smučarskih dni je kardiovaskularna vadba, imenovana tudi vzdržljivostna vadba. V ta tip vadbe spadajo pohodništvo, tek, kolesarjenje ali vadba v fitnesu na napravah, ki so namenjene povečevanju vzdržljivosti. Vadbo je potrebno izvajati redno, vsak dan ali vsaj večino dni v tednu od 30 do 60 minut.

Pomembna je tudi vadba za krepitev moči. Pri tem ne smete pozabiti tudi na zgornji del telesa, ki je med smučanjem prav tako pomemben, saj lahko brez ogrevanja tvegate poškodbo ramen. Trup boste zelo učinkovito ogreli z vajo, imenovano ”plank”. Vajo izvedete tako, da telo držite v ravni liniji na rokah in prstih nog 60 do 90 sekund. Vajo ponovite 3x. Telo boste okrepili tudi z vajami kot so izpadni korak, most in počepi. Če želite, lahko te vaje nadgradite z uporabo uteži, vendar le te v vaje vključujte postopno.

Nikakor pa ne pozabite na vaje za fleksibilnost. Zimski športi pogosto zahtevajo fizično zahtevne položaje pri katerih se mora telo ustrezno upogniti. Prikaz nekaterih preprostih vaj za povečanje fleksibilnosti si oglejte na video posnetku – kliknite TUKAJ.

Delite zapis:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll to Top

Rezervacijski obrazec

Vrsta namestitve

Prihod:

Št. nočitev:

Promo koda (opcijsko)

Spremeni/Prekini »